Hoe werkt vruchtwisseling in de moestuin?

 Vruchtwisseling of gewasrotatie (daar zijn een heleboel woorden voor) is een methode waarbij de verschillende groentefamilies die op eenzelfde perceel worden verbouwd, worden afgewisseld, om een constante aanvoer van verschillende voedingsstoffen in de bodem te behouden. Hierdoor verrijk je de bodem door hem te voorzien van verschillende voedingsstoffen, bevorder je een betere beluchting van de bodem en voorkom je de ontwikkeling van bepaalde ziekten. Bovendien vermindert vruchtwisseling de aanwezigheid van onkruid en schadelijke organismen die niet genoeg tijd hebben om zich aan te passen aan de jaarlijkse vernieuwing van de bodem. Ontdek in dit artikel hoe de techniek van vruchtwisseling werkt.


Voor welke groenten?

De bedoeling is pm elk jaar de verschillende categorieën groenten in de moestuin van plaats te verwisselen. Vruchtgroenten vervang je bijvoorbeeld door wortelgroenten en omgekeerd. Het is dus essentieel om goed te noteren welke categorie groenten je in eerste instantie wil verbouwen.

Onder de groenten die hiervoor in aanmerking komen heb je onder andere bonen, soja, erwten, tuinbonen, sla, spinazie, prei, broccoli, pastinaak, wortelen, rode bieten, knoflook, uien, aubergines, tomaten, paprika's en courgettes.

 

In de juiste volgorde

Na de zaadgroenten, die stikstofbindend zijn, zet je bv. bladgroenten. Deze volgorde van teelt is heel interessant omdat je zo alle lagen van de grond gebruikt. Wortelgroenten halen hun grondstoffen namelijk dieper uit de grond dan bijvoorbeeld bladgroenten.

Een ander belangrijk aspect van permacultuur is dat peulvruchten stikstof uit de lucht kunnen binden en terug kunnen afgeven aan de bodem. Omdat bladgroenten een hogere stikstofbehoefte hebben, is het weer interessant om ze na de peulvruchten in je rotatie te laten groeien, enzovoort. Je kunt daarnaast ook combinatieteelt toepassen.

 

Meer informatie over de vruchtwisselingstechniek

Als je meer wilt weten over de vruchtwisselingstechniek, raad ik je aan dit artikel te lezen, waarin het principe van vruchtwisseling in de moestuin wordt uitgelegd.

 

Bedankt voor het lezen!

Reacties