Ontdek een paar tips voor een goede start wat betreft het telen van je eigen groenten in je moestuin

Ben je nieuw in tuinieren en wil je graag je eigen groenten telen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hier zijn een paar tips om met succes je eigen groenten te telen. Met deze tips lukt het iedereen:



Waar je groenten telen?

Allereerst moet je de juiste locatie kiezen. Idealiter moet je groenteperceel een vlakke ondergrond hebben, zodat de zaden niet wegspoelen bij de eerste grote regenbui of bij het water geven. Het moet ook gedeeltelijk zonnig zijn (tenminste 6 uur zon per dag) en beschut zijn tegen de wind. Het is namelijk zo dat sommige planten het zelfs beter doen in halfschaduw dan in de volle zon (sla, spinazie, peterselie, waterkers, wortelen, rabarber) en daarbij heeft een groentetuin in de volle zon natuurlijk meer water nodig tijdens droge periodes dan één in halfschaduw. Tot slot moet de grond van het perceel los en luchtig zijn, zodat de wortels in de diepte kunnen groeien.

 

Plant variëteiten naast elkaar die elkaar helpen!

Laat op elk perceel een verscheidenheid aan compatibele planten groeien. Weet dat sommige planten elkaar helpen, en dat ze allemaal andere eigenschappen hebben. De één verrijkt de bodem (bonen geven bijvoorbeeld stikstof af in de bodem), de ander put die sneller uit (zoals pompoenen).

Sommige groenten zijn inderdaad goede buren van elkaar:

  • Asperges: peterselie, tomaat;
  • Aubergine: dragon, erwten, tijm;
  • Rode biet: kool, selderij, sla, ui;
  • Broccoli: tuinboon, selderij, kamille, dille, munt, Oost-Indische kers, ui, oregano, aardappel, salie, rozemarijn;
  • Radijs: tuinboon, kool, bloemkool, komkommer, sla, erwten, pompoen, tomaat;
  • Tomaten: asperges, basilicum, wortel, ui, peterselie, erwten, salie, prei, radijs;
  • En nog veel meer!

 

Meer informatie over een moestuin houden voor beginners

Als je meer wilt weten over een moestuin houden, bijvoorbeeld over hoe je de ruimte in je moestuin optimaal kunt benutten, nodig ik je uit om deze pagina te lezen van een website die gespecialiseerd is in groentezaden.

Veel leesplezier!

Reacties