Waarvoor kiezen tussen biologisch reproduceerbare en hybride zaden

Wist je dat er duizenden soorten oude, traditionele Nederlandse en Vlaamse groentezaden bestaan? Slechts een paar daarvan worden tegenwoordig nog geteeld in de conventionele landbouw. In dit artikel kom je meer te weten over deze vergeten variëteiten en over het verschil tussen biologisch reproduceerbare en hybride zaden.

Hybride zaden

Je hebt waarschijnlijk wel al eens gehoord van F1 hybride zaden. Er wordt gezegd dat ze een overvloedigere oogst geven dan traditionele variëteiten. Dat is waar, op het eerste gezicht lijkt dat erg aantrekkelijk. Maar daar wringt het schoentje nu net: deze eerste-generatie hybriden zijn niet reproduceerbaar! Dat betekent dat je de zaden van je oogst niet kunt hergebruiken om het volgende jaar te zaaien. En dat is nog niet alles! Deze hybride zaden zijn vaak minder geschikt voor moeilijkere klimaten en streken. Ze zijn ontworpen om "mooie", uniforme groenten te produceren, maar het kan zijn dat ze niet bestand zijn tegen zwaardere omstandigheden. En het ergste van alles is, dat dit tuiniers en landbouwers afhankelijk maakt van de zaadhandel, zonder de vrijheid om hun eigen variëteiten te kiezen en te bewaren. Maar maak je geen zorgen, er zijn alternatieven: traditionele zaden van weleer. Deze bieden diversiteit, aanpassingsvermogen en stellen je in staat om je eigen zaden te bewaren voor toekomstige seizoenen.

Traditionele zaden

Steeds meer Nederlandse en Vlaamse landbouwers maken de gewaagde keuze om te kiezen voor biologische zaden. En raad eens? Deze zaden hebben flink wat voordelen ten opzichte van hybride zaden. Ik vertel je er graag meer over. Ten eerste zijn biologische zaden winterhard. Ze zijn specifiek aangepast aan onze lokale klimaatomstandigheden. Het is alsof ze ontworpen zijn om te gedijen in ons deel van de wereld. Niet slecht, hè? Ten tweede zijn deze zaden reproduceerbaar. Praktisch gezien betekent dit dat je de zaden van jouw planten elk jaar kunt oogsten en het volgende jaar opnieuw kunt zaaien. Het is een hernieuwbare cyclus waarmee je door de jaren heen je eigen zaden kunt produceren. Dat is praktisch, economisch en goed voor de natuur! Tot slot zijn biologische zaden, zoals hun naam al zegt, biologisch. Ze worden gereproduceerd zonder het gebruik van pesticiden. Dat betekent dat je je groenten kunt kweken terwijl je de biodiversiteit behoudt en helpt het milieu te beschermen.

Biologische zaden zijn dus een echte garantie voor kwaliteit, duurzaamheid en respect voor de natuur. Veel Nederlandse en Vlaamse boeren hebben dit al begrepen, ben jij ook klaar om de sprong te wagen?

Alles wat je moet weten over biologisch reproduceerbare en hybride zaden

Als je meer wilt weten over biologische en hybride zaden, lees dan dit blogartikel waarin de verschillen tussen wel- en niet-reproduceerbare zaden worden uitgelegd.

Reacties